Poetă, prozatoare, Olga Caba (1913-1995) a fost una dintre puținele scriitoare identificate în epocă ca lesbiană/bisexuală. Etichetată drept excentrică, cosmopolită, provoacă stupefacție prin căsătoria a doua din 1957 cu cea care urma să-i devină parteneră de viață/soț, Erica Tecău, devenit Eric Tecău printr-o operație chirurgicală ce a avut loc la Spitalul Panduri din București (un caz de intersexualitate, în termenii de astăzi). A publicat de-a lungul timpului în „Gândirea”, „Universul literar”, „Revista Fundațiilor Regale”, „România Literară”, „Tribuna”, „Echinox”, „Discobolul”, editurile Publicom, Cartea Românească, Școala Albei .

 

Lucian Blaga descrie întâlnirea cu acest cuplu în volumul „Luntrea lui Caron”:

„ Această femeie, cu profil ușor cabalin, îmi strângea mâna într-un fel nu tocmai femeiesc. Strângerea ei de mână îmi lăsă în palmă o senzație ciudată. (…) îmi amintesc de un zvon care circula în jurul acestei femei. Mi se spunea că ar avea înclinări lesbiene. (…)

Au încercat ele să descurce tiparele pe care natura le încurcă uneori în chip atât de savant? Desigur, Olga și Erica au încercat să o facă. Și au venit la mine să ceară o validare prestigioasă a întâmplării lor. Ciudat, ciudat, ciudat”. (Lucian Blaga, „Luntrea lui Caron”, București, editura Humanitas, 1990, pp.179-181)

Petrece 19 luni în detenție la Ghencea, Mislea, Văcărești, „pedepsită” pentru cele aproximativ 5 luni de mandat prezidențial în fruntea Partidului Național Țărănesc din Oradea în 1945. Într-un interviu acordat revistei Apostrof în 1991, se autoironizează: „N-am avut cinstea să fiu arestată individual!”, având în vedere că este arestată în 1952- anul arestărilor în masă. Este atent monitorizată de Securitate care, de regulă, acorda puțină atenție homosexualității feminine. Din delațiunile provocate și colectate de organele de represiune, se întrevede faptul că modificările prin care Erica devine Eric și căsătoria sa cu Olga sunt menite între altele și să răspundă presiunilor pe care le îndurau și să „normalizeze” relația lor de familie. Nu un închis însă „gura târgului”, dimpotrivă.

 

Într-o notă informativă solicitată de Securitate, una dintre informatoare menționează:

„ Deșteaptă, sportivă, vorbește câteva limbi, destul de talentată. Regretă tot timpul că nu e în Anglia…cred că e puțin lesbiană, mă sărută tot timpul, m-a invitat de câteva ori la Sebeș…”.

(Nicolae Afrapt, „Olga Caba și Eric(a) Tecău în dosarele Securității”, Cluj Napoca, editura Argonaut, 2018, p.56)

Leave a Reply

Muzeul Istoriei și Culturii Queer