Istoric al culturii, eseist, critic de artă, memorialist, unul din liderii generației sale și fondator al influentei grupări interbelice CRITERION, Comarnescu (1905-1970) nu mai poate publica începând cu anul 1952 pentru mai bine de un deceniu în presa culturală (cu excepția câtorva monografii dedicate câtorva artiști plastici).

Marginalizat, fără posibilitatea de a se angaja, devine un zelos informator al Securității și un denunțător al câtorva dintre cunoscuții săi gay: pianiștii Alexandru Demetriad și Theodor Bălan, avocații Radu Olteanu și Iacob Bacalu, ofițerul Andu Dumitriu,  actrița Leny Caller, actorii Miron Nețea, Gabriel Costiescu, Dan Nasta, regizorii W. Siegfried și Savel Grunea, pictorul Andrei Cădere, criticul de artă Radu Ionescu, academicianul George Oprescu, dansatorii Trixy Checais, Gabriel Popescu și Stere popescu, dramaturgul Alexandru Kirițescu.

 

O (altă) „listă cu homosexuali” produsă pentru uzul Securității de Agentul Anton (Petru Comarnescu) la 22 septembrie 1955:

„1. Alexandru Demetriad, pianist, nu-i cunosc adresa. Dă des concerte ca solist al Filarmonicii sau concerte personale.

  1. Radu Olteanu, fost avocat – Str. Vasile Lascăr 23 – a fost mai de mult arestat – nu știu dacă pe chestiuni politice sau de moravuri – acum e liber și cred că din nou profesează avocatura.

3.Bălan (Teodor? Ion?) – pianist, a cîntat în Filarmonică – cred că este și compozitor -a locuit în Calea Victoriei, într-un bloc. Nu știu precis blocul, în vechea carte de telefon este un Teodor Bălan, Calea Victoriei 91. (…)

  1. Ullieru (Constantin?) – fost general, șef al serviciului medical sau farmaceutic în Ministerul – pe atunci – al Apărării Naționale – nu-i cunosc adresa.

  2. D.M. Leibovici – dentist – Bd. N. Bălcescu 24 – a fost cercetat acum doi-trei ani – e bătrîn și actualmente nu mai practică inversiunea sexuală. Îl cunosc bine fiind dentistul meu.

  3. Bob Negrescu – medic – arestat actualmente.

  4. Miron Nețea – actor la Teatrul C. Notarra – nu-l cunosc, nu-i știu adresa, prieten intim cu precedentul – a fost anchetat de poliția de moravuri.”

În 8 septembrie 1955:

“Persoane care practică sau au practicat inversiunea sexuală

Acad. G. Oprescu

  1. Siegfried, director de scenă la Teatrul Municipal.

Savel Grunea, director de scena in provincie, pînă de curînd la Teatrul de Stat din Turda.

Mareș, actor la Teatrul Tineretului.

Gabriel Costiescu, actor la Teatrul Armatei.

Gabriel Popescu, dansator la Opera de Stat din Bucuresti.

Trixy Checais, dansator la Opera din Timisoara.

Titi Ionescu, din echipa de rugby Dinamo – a practicat in trecut, inainte de a intra in armata, se pare nu din convingere, ci de nevoie fiind sarac.

Edy Rădeanu, redactor la Institutul Relațiilor cu Strainătatea, Calea Moșilor.

Doctorul Dorna, Str. Coltei.

  1. Misu, fost in diplomație, ministru în diferite capitale. Nu cunosc adresa.

Iacob Bacalu, fost avocat, str. Poienaru-Bordea 4 – cred că mai locuieste acolo.

Andi Dumitriu, fost ofițer, nu-i cunosc locuința, este arestat actualmente, împreuna cu Kindi Sonnernreich si altii.

Ion Ioaniu, fost șef de cabinet al lui Mihai Antonescu, nu-i cunosc adresa.

Tică Dimovici, fost maior in miliție, a fost arestat, condamnat acum citiva ani, actualmente cred ca e liber. Nu-i cunosc domiciliul. Poate să lucreze in provincie.”

 

 

Dramaturgul Alexandru Kirițescu (1888-1961), cunoscut în principal pentru “Gaițele”, e identificabil în delațiunile lui Petru Comarnescu din octombrie 1955:

“Scriitorul și autorul dramatic Al. Kiritescu, acum în vîrstă de 60-65 de ani, prețuit în teatrul nostru și la unele reviste care îi cer colaborarea, autorul pieselor “Gaițele”, “Michelangelo” etc., a fost atașat cultural în Italia, fiind unul din favoriții doamnei Lupescu și ai lui Carol. Ea în special îl proteja, pentru că avea humor, făcea glume, etc.

A practicat inversiunea sexuală și am auzit că ar fi avut neplăceri la miliție, trăind cu un frizer, om însurat, care lucra pe…două fronturi. Asta acum vreun an. Nu știu ce face actualmente. Locuiește pe str. Al. Sahia 40.”

 

Agentul Anton menționează, de asemenea,  iubirea dintre Sorica și cunoscuta actriță și cântăreață de muzică ușoară din perioada interbelică Leny Caller (notă informativă din 9 august 1956):

“Armand Sebastian a fost patronul unui magazin de rame iar acum conduce expozitia permanentă a Fondului Plastic de pe Bd. Magheru (in apropierea Teatrului Armatei). El este impotent, iar sotia sa Sorica lesbiană. A trăit multi ani cu artista Leny Caller, căsătorită cu scriitorul Scarlat Froda, Leny Caller fiind bi-sexuală. Cind Leny Caller a avut un atac de paralizie, acum citiva ani, Sorica a ingrijit-o cu un rar devotament, contribuind la relativa ei insănătosire (Lenny Caller si acum isi tîrîie putin piciorul si este pensionară, jucind rar in roluri mici la radio sau la vreun teatru).

Cind politia de moravuri a inceput cercetările cu privire la homosexualitate, se pare că si Leny Caller si Sorica au fost anchetate, cred prin 1953-1954, si de atunci Scarlat Froda a interzis Soricăi să mai vină în casă la ei. Se pare că nu se mai văd Sorica cu Leny. Nu stiu dacă Sorica a avut alte legături lesbiene sau cu cine. Cu Leny Caller a fost o legătură de lungă durată.”

Leave a Reply

Muzeul Istoriei și Culturii Queer